Header image  
S 30 skærgårdskrydser
 
 
    forrige
 
GPS-Kortplotter

Havde af det fædrende ophav lært at navigere via søkort og kompas - vurdere fart gennem vandet og afdrit qua vindens styrke og retning. Kan endnu mindes hvordan våde søkort føles. Prøv at udsætte obeserveret sted på et vådt søkort.

Læg dertil bøjer, båker, lysfyr, afstande m.m. - alt det som udgør navigation til søs i et lystfartøj anno 1970'erne.

Havde indkøbt søkort over de Danske farvande samt kurslineal og kortpasser - altsammen nødvendigheder for at kunne stikke en kurs ud.

Havde læst og hørt om et "nyt" navigationshjælpemiddel ala bilnavigatorene og da MiLady havde en GPS, som i parentes bemærket ikke virkede, blev der læst og indhentet oplysninger både fra Internettet og andre bådejere.

Ikke nemt for en novice at vurdere hvilket fabrikat plotter eller for den sags skyld hvilken slags elektroniske søkort. Atter på Nettet og snak med andre bådejere - hvilket resulterede i indkøb af en Standard Horizon 7" kortplotter med C-Max søkort. Vil ikke skjule at prisen var en betydende faktor.

Denne kortplotter opfylder de behov, både med hensyn til NMEA-signaler og AIS som vi stillede, samt med C-Max søkortene det rent visuelle. Der kan også tilsluttes et kamera eller en video-kilde. Vil fremhæve en enkelt "feature" ved C-Max kortene - nemlig "Dynamic navigation aid" hvilket dækker over at iso- og fyr vises på kortplotteren som de vitterlig lyser, en overordentlig god hjælp på natsejladser.

Efter installation, som er enkelt og ukompliceret, blev nyerhvervelsen tændt og de forskellige valg foretaget. de fleste funktionsknapper siger sig selv, enkelte andre skulle lige afprøves men alt-i-alt uhyre simpelt.

Hvordan er det nu lige at sejle med en kortplotter ? Absolut sammenlignende med at køre efter en bilnavigator - nøgleordrene er "Simpelt og naturligt"

Der kan lægges waypoints ind - lægges kurser og findes havne- og bro-oplysninger, altsammen på en hurtig og nem måde, ja nærmest intuitiv. Forskellige slags displays kan vælges - vi valgte et display hvor SOG og kompaskurs blev vist, samtidigt med selve søkortet.

Efter kortplotteren er installeret har de almindelige søkort fundet plads under komfuret og de har ikke været i brug i hele sejlsæsonen.

Konklusion

Tøver ikke et eneste øjeblik med at udnævne kortplotteren som værende den enkelt-investering som vi har haft mest glæde af, gældende teknisk udstyr.