Header image  
S30 skærgårdskrydser
 
 
    forrige
 
Instrumenter

At vælge instrumenter er som alt andet en smagssag samt en, for os, skelen til pengepungen. Instrumenter bør være overskuelige og letlæselige - selv på afstand.

Ved overtagelsen af MiLady virkede hverken Log eller Lod og især disse funktioner synes skipper er nærmest "et must".

Havde brugt en del tid på Internettet og selvfølgelig snakket med andre sejlere. Der findes jo så rigeligt af fabrikanter og udbuddet er meget stort, skal ikke trætte læseren med at opremse alle fabrikater.

Instrumenter kommer i stort set alle prislag og kvaliteter.

Var egentlig "hook'et" på en budget-serie fra NASA - kunne godt lide layout og pris samt størrelsen af både selve instrumentet og cifrene i displayet.

En dag med surfning af Internettets utallige muligheder - faldt jeg over et sæt fra Raymarine - deres ST60 serie nærmere et Lod samt et Log instrument fra en engelsk butik - se link: www.mesltd.co.uk

Disse to instrumenter var nye incl transducere men hyldeveteraner og blev solgt til en meget rimelig pris - tør jeg hviske - 2000,-kr. Selve kvaliteten af instrumenterne fra Raymarine er solid samt hvad der medfølger af diverse.

Disse to instrumenter skal sammen med kortplotteren - monteres lige bag storskødeskinnen i en dertil fremstillet pæn pult, det giver overblik. Nægter totalt at bekoste en færdigfremstillet pult fra f.eks NavPod til i omegnen af 4000,-kr som i parentes bemærket er trykstøbt plastik.

De gamle transducere blev udtaget og var nu spændt på om hullerne i skroget også passede til de nye. Logtransducerhullet passende eftersom det var samme diameter - derimod skal Lodtransducerhullet udvides.

Ellers ikke det problematiske i at sætte transducere samt føre ledninger til selve instrumenterne.

Raymarine bruger deres proprietære signalprotokol - kaldet SeaTalk og denne er desværre ikke helt kompatibelt med Nmea. Har fundet en konverter på Internettet som kan konvertere til- og fra Seatalk/Nmea til en pris af en plovmand - se link: www.gadgetpool.de - nægter at betale prisen for tilsvarende i Raymarine.

Så er det blot at forbinde begge instrumenter med kortplotteren og Simrad's selvstyrer TP30 samt VHF'en.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Måske til næste sæson - kan der blive råd til Raymarine's vindinstrument som så vil komplimentere Milady's instrumenter og derved gøre instrumenteringen komplet.